Redüktör Nedir?

Redüktör Nedir?

Redüktör, kapalı bir kutu içerisinde dişlilerin birbiriyle orantılı şekilde dönmesiyle istenilen hareketin kazanılmasını sağlar. Tork oranını, bünyesindeki dişliler ile değiştiren dişli bir düzenektir. Bu dişli çark mekanizmasının iki elemanı bulunmaktadır. Bunlardan birisi döndüren diğeri ise döndürülen çarktır. Küçük olan dişli “piyon” büyük olan dişli ise “çark” olarak geçmektedir.

 

Redüktörler vites kutusuyla birlikte dişli çark mekanizmasının paralel dişli dizilerinin elemanı olarak görülmektedir. Bu mekanizma otomobil motorlarında gücü dengelemek için de kullanılan önemli sistemlerdendir. Kapalı kutunun içerisinde, dişliler belli bir uyum içerisinde çalışırlar. Kutudaki dişli çarklar, miller ve yataklardan meydana gelir. Otomobillerin yanı sıra elektrik, hidrolik ve mekanik gibi kullanımı sağlandığı birçok alan vardır. Otomobillerde kullanımının amacı daha çok tork üretmektir. Redüktörün kullanılmasının asıl amacı gücü minimum seviyeye indirirken torku arttırmaktır.

 

 

Redüktörlerin Avantajları

 

Redüktör mekanizması küçük bir hacim sayesinde büyük bir dönüşüm oranı üretebilmektedir. Birçok alanda kullanılan dişli mekanizmaların avantajları şu şekildedir:

  • Birbiri arasında uzaklık olan iki elemanı bağımsızlaştırmayı sağlar.
  • Çıkış hızı çok çeşitlidir.
  • Bakım konusunda zorluk yaşatmaz, bakımları kolay ve basittir.
  • Redüktörlerin işletme emniyeti yüksektir. Kullanım ömrü uzundur.
  • Diğer elemanlara göre verimi yüksektir. Aynı zamanda çok fazla yer kaplamaz.
  • Kayma yapmazlar.

Redüktör Türleri

 

Redüktörlerin günümüzde birçok çeşidi vardır. Kullanım amaçlarına göre dişli kutusu üretilmektedir. Böylelikle dişli kutusu tercihinde önemli olan bazı faktörler vardır. Bunlar dönüşüm oranı, tork, verim, ağırlık ve boyut gibi unsurlardır. Hem dişli tipi hem kademe sayısına göre çeşitleri vardır. Türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşama sayılarına göre (1,2,3 ve 3+ kademeli)
  • Kullanılan dişli türüne göre (Düz dişli/Sonsuz vidalı/Helisel dişlili/Konik dişlili/ Konik-helisel/Hypoid dişlili/ Paralel dişli/ Planet dişli şeklindedir.

 

 Redüktör Seçimi

 

Redüktör seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Bunlar şu şekildedir: Mekanik kontrol, termal kontrol ve redüktör mili üzerine gelebilecek radyal ve eksenel yük kontrolleri şeklindedir. Motorun veya sürücünün şaft dönüş hızı, sürülen donanım tarafından çekilen güç miktarı, redüktör çıkış hızı, çalışma ortam koşulları, redüktör giriş şartında oluşabilecek en fazla tork miktarına dikkat edilmesi gerekir.